Gereedschap boetseren

Het belangrijkste gereedschap bij het boetseren zijn uw handen. Ze kneden, brengen klei aan, strijken klei uit, drukken en trekken. U gebruikt de ene keer twee handen, dan weer één of alleen een paar vingers voor het vormen en buigen van de klei. Maar vanaf een bepaald stadium is het natuurlijk eenvoudiger om gereedschap te gebruiken. Gereedschap boetseren zijn onder andere:

Boetseerhoutjes

Het gemakkelijkste gereedschap voor het boetseren zijn de boetseerhoutjes. Ze zijn van buksboom gesneden, vervolgens geolied en ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Kleine boetseerhoutjes worden ook wel modelleerhoutjes genoemd. In het begin hebt u genoeg aan twee of drie houtjes. Tijdens het werken zult u gauw merken met welke u het liefst werkt (verkooppunten zijn hobbyzaken, keramiekbenodigdheden of kunstenaarsbenodigdheden).

Spatels

Spatels zijn gesmeed van verend, buigzaam metaal. Eenvoudige schilder spatels met houten greep gebruikt u voor het grove werk. Modelleer spatels voor het fijnere werk hebben twee uiteinden met een verschillende vorm. Spitse spatels worden ook lancetten genoemd. Tandarts gereedschap (kleine spatels), dat u soms op vlooienmarkten kunt vinden, is handig voor heel fijne werkstukken en voor het uitwerken van details. Ook het Italiaanse gereedschap voor gipsbewerking, de gipsijzers, is heel geschikt. Ze zijn met de hand gesmeed, elastisch en verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen (hobbyzaken, keramiek- en kunstenaarsbenodigdheden).

Mirettes

Mirettes worden gebruikt voor het weghalen en uithollen van klei. Ze hebben meestal een houten greep waaraan een lus van vlakijzer of messing is bevestigd die ook getand kan zijn. Er zijn ook mirettes met een lus. De andere kant dient dan als boetseerhoutje. Als alternatief kunt u mirettes met boven en onder een lus krijgen. Uit het enorme aanbod kunt u het beste drie kiezen (verkrijgbaar in hobbyzaken, keramiek- of kunstenaarsbenodigdheden).

Overig gereedschap

Het slaghout gebruikt u voor het verdichten ven gladmaken van de klei. U kunt het gemakkelijk zelf van een vierkant stuk hout maken door aan één kant een handgreep te zagen. U kunt hiervoor ook gewoon een stuk hout gebruiken. De kleisnijder wordt gebruikt voor het afsnijden, doorsnijden en weghalen van klei. U kunt zelf een kleisnijder maken van een oude gitaarsnaar met twee houten klosjes. Een doorn is gemakkelijk zelf te maken van een takje van een hazelnootboom met een spijker erin. Deegschrapers uit een huishoudzaak zijn heel geschikt voor het glad trekken van grotere oppervlakken en rondingen. Een penseel en spons hebt u nodig voor het gladmaken van het oppervlak. Modelleerpassers (ook wel ‘krompassers’ genoemd) van hout of metaal hebt u nodig voor het bepalen van proporties en voor de vergelijking van lengten (verkrijgbaar in hobbyzaken, keramiek- en kunstenaarsbenodigdheden). Verder hebt u nog een plantenspuit, doeken, handdoek (voor het reinigen van het gereedschap en vochtig bedekken van de werkstukken) en een goed humeur nodig!